WhatsApp va donar opció als seus més de mil milions d’usuaris a desactivar l’opció de “compartir dades” (números de telèfon, llista de contactes…). I va fixar un límit per poder fer-ho: 30 dies. L’objectiu era que les dades de Whatsapp passessin, de forma oficial, a pertanya a Facebook, la seva empresa matriu, i així potenciar la seva eina publicitaria (el seu negoci de veritat). Era un canvi important en la seva política d’ús i els usuaris que no ho van fer dins del termini, o deixaven WhatsApp o quedaven obligats a acceptar la nova política.
Però, passat el termini, va arribar la primera denuncia, des d’Alemanya en considerar que la decisió no s’ajustava a la normativa relativa a la protecció de dades, i va prohibir a Facebook “recopilar i registrar” les dades dels usuaris alemanys de Whatsapp. L’Agencia de Protecció de Dades d’Hamburg va imposar una ordre administrativa per detenir la recol·lecció massiva d’informació personal, així com esborrar les dades ja enviades a l’empresa a través de l’aplicació.
«Ha de ser decisió dels usuaris si volen que els seus contes estiguin vinculades amb Facebook, qui hauria de demanar-los una autorització prèvia. I això no a succeït»
Van declarar des de l’òrgan regulador alemany, qui també va recordar que Facebook i Whatsapp es classificaven d’empreses “independents”, pel que aquesta situació de recaptar dades atempta contra el seu acord signat per l’adquisició de la companyia de missatgeria. També van afegir que:
«El fet que això passi ara no és només enganyar a l’usuari i al públic, també constitueix una infracció de la legislació nacional de protecció de dades. Aquest intercanvi és només admissible si les dues empreses han establert una base legal per fer-ho. Facebook, per contra, no ha obtingut aprovació prèvia dels usuaris de Whatsapp, ni tampoc compta amb una base legal per a les dades.»