Estem davant de la fi del multitasking? Fins ara, els responsables de la selecció del personal de les empreses ho busquen com a qualitat entre els seus candidats per entendre que suposava un valor afegit per ells, però aquesta tendència s’esvaeix a marxes forçades en els actuals processos.
Ara s’imposa el singletasking com a eina de productivitat, antítesi de la capacitat denominada multitasking (ser multi tasca), tradicionalment atribuïda més al gènere femení.
I, què és el singletasking?
Així com la multi tasca consisteix en depositar l’atenció en varies activitats al mateix temps, el singletasking desterra la segmentació per concentrar tota la nostra energia en una sola tasca.
També denominada monotasking, combina a la perfecció amb les tendències actuals de concentració i atenció plena desenvolupades per tècniques com el mindfulness, que tant excel·lents resultats reporta als que ho practiquen, dins i fora de la vida laboral.
Però, realment és tan beneficiós per les empreses aquesta habilitat?
El científic especialitzat en neurologia en el Massachusetts Institute of Techonology, Earl Miller, afirma que el cervell humà no és capaç d’enfocar-se de forma totalment satisfactòria en dos o més coses al mateix temps: més aviat el que passa és que combinem unes amb d’altres i dividim l’eficàcia.
Jeff Brown, doctor en l’Escola de Medicina de Harvard, indica que realitzar dos coses a la vegada satura d’informació a l’escorça frontal del cervell, aquella que s’encarrega de les tasques quotidianes, impedint que aquest pugui viatjar a altres àrees, amb el resultat de que no solament som menys eficaços, sinó que la nostra capacitat es redueix en un 50%.
La Universitat de Stanford també ha realitzat un estudi aplicant el multitasking. Després de tres experiments, va determinar que aquelles persones sotmeses a un constant canvi de tasques obtenien com a resultat un menor acompliment, ja que reduïen la seva capacitat mental i manifestaven una menor productivitat, tot això comparant amb les que es concentraven en una sola cosa. Els estudis recents avalen per tant el refrany popular de: “El que molt abasta, poc estreny”.
Sembla obvi aplicar el singletasking: passar d’oblidar-se d’estar pendent de tot, per concentrar-te en allò en concret, i aconseguir-ho és senzill seguint els següents passos:
- Aïllat d’allò que et pot distreure, concentrat i posa tota l’atenció en allò que facis.
- Prioritza les teves obligacions de forma eficient, separa allò important de allò urgent.
- Insereix a la teva rutina fer una cosa darrere una d’altre, una sola tasca a la vegada a la que dedicaràs el teu 100%.
- Aplica el moviment slow down. Es tracta d’una filosofia d’actuació que suposa aturar-se un moment i gaudir del present de forma activa, és un canvi de ritme que ajuda a passar d’una tasca a una d’altre. Aprofita per aixecar-te, prendre un cafè i canviar d’aires.
Moltes vegades la multitasca és la responsable d’una frustració molt comuna: el sentiment de treball durant tota una jornada i tenir la sensació de no haver fet res. Aquest sentiment negatiu, és especialment interessant si tenim en compte el paper de la tecnologia en els centres de treballs (els smartphones, el correu electrònic….) que fa difícil centrar l’atenció en una sola tasca.
No existeix una recepta màgica per aconseguir prestar tota l’atenció en un sol punt, no obstant, la satisfacció obtinguda pel treball ben fet sembla un al·licient més que atractiu per practicar el singletasking. Si li afegim l’eficàcia, l’eficiència i la major productivitat, el resultat és més que positiu.
El secret per aplicar amb èxit aquest nou paradigma és ser conscient de quin és el ritme que es necessita en cada moment (un que realment puguis aplicar) i amb aquesta informació gestionar les pautes de treball.
I tu, ets multitasca o monotasca a la feina?