Passem hores i hores a la cadira. A la feina, a casa veient la tele… I això afecta, i molt, a la nostra salut. Si romans assegut sis o més hores diàries estaràs perjudicant el teu físic tant com si fumessis un paquet de tabac al dia. És a dir, la teva vida es pot arribar a reduir 15 anys.
Ho afirmen nombroses publicacions internacionals i ho recullen treballs de centres i universitats, que vénen analitzant el fenomen del sedentarisme després de la incorporació de les noves tecnologies a la nostra vida. Des que al 2010 James Levine, director de la nord-americana Clínica Maig, es centres en la Iniciativa contra l’Obesitat de la Universitat Estatal d’Arizona, el fenomen ja batejat amb l’estrangerisme ‘sitting’ no ha deixat d’estudiar-se.
Des de la Societat Americana del Càncer al European Hearlt of Journal, les conclusions no són molt halògenes: no importa que practiquis esport durant una, dues o tres hores després de la teva jornada laboral, si durant la mateixa has estat assegut sis hores seguides. El motiu, explica el quiropràctic Lliga Pouramini, és el propi disseny del cos humà, creat per al moviment.
Si a aquestes sis hores li vam sumar la mitjana que romans dormint, unes 7,7, aquesta funció queda com alguna cosa residual. A més, hem de tenir en compte que no només és el treball el que ens té asseguts, sinó l’oci, el transport i els menjars.
Amb tanta immobilitat, qui veu també desnaturalitzada la seva funció orgànica és el soleo, el múscul del panxell responsable de la tornada venenosa de la sang al cor. L’estar assegut sense control horari produeix sobrepès i obesitat, i també diabetis de tipus 2, l’associada als mals hàbits de vida. L’activitat del pàncrees s’incrementa i ens fem més resistents a la insulina.
Es produeix també un augment de la tensió arterial per la falta d’activitat, una pujada del colesterol i major risc, per tant, de patir problemes cardiovasculars. Per descomptat, la immobilitat afavoreix la retenció de líquids i els problemes circulatoris.
Quant al nostre sistema múscul-esquelètic, Lliga Pouramini adverteix de l’increment de dolors d’esquena i cervicals, així com del debilitament general del sistema ossi, que en persones majors suposa un major risc de fractures de maluc i vèrtebres.
Com lluitar contra el sitting? A l’espera de les oficines amb cintes per caminar o amb sales de reunions sense cadires, entre altres possibilitats, el primer, segons l’expert, és la conscienciació i el segon la posada en pràctica d’uns senzills trucs que alleujaran al nostre organisme. Es tracta d’introduir el moviment en la nostra rutina de treball de la següent manera: 20 minuts dempeus, vuit minuts asseguts i dos en moviment.