En primer lloc, el principi general segons la normativa mercantil, els documents relatius a l’activitat econòmica s’han de conservar durant almenys sis anys des de l’últim assentament de l’exercici, o sigui, que des de l’1 de Gener de 2016 es poden destruir els documents de l’any 2009 i anteriors, però s’ha de prestar més atenció a la normativa fiscal perquè no sempre és així.
Vegin en quins casos no:
- Interrupcions: Quan Hisenda intervé per revisar els impostos (durant els quatre anys de prescripció), o es presenta una declaració complementària, el còmput dels quatre anys es torna a iniciar per interrupció de la prescripció i haurà de contar quatre anys més per guardar la documentació.
- Actius: Les factures de compra d’un actiu amortitzable han de conservar-se fins que no es pugui revisar l’exercici que hagi amortitzat totalment l’actiu (quatre anys més).Pèrdues: Si un exercici té pèrdues, haurà de conservar la documentació que les acredita durant almenys deu anys.
- Actius i IVA: Quan adquireix immobilitzat per la seva activitat per imputació superior a 3.005,06€, haurà de conservar les factures nou anys si són béns mobles i de catorze si són immobles.
- No es precipiti i compti bé aquests períodes.
No obstant, en el cas de que vostè sigui subjecte obligat per la normativa de prevenció de blanqueig de capitals li recordem que ha de conservar per un període mínim de deu anys la documentació en la que es formalitzi el compliment de les obligacions establertes a la Llei 10/2010.
Per més detalls consulti amb el seu assessor fiscal.
Josep Cid Dacosta
Sòcio-Economista