El 5G serà una de les estrelles del proper Mobile World Congress, que se celebrarà a Barcelona del 26 de febrer a l’11 de març. La tecnologia 5G pretén ser una revolució en l’àmbit de les telecomunicacions i també en la manera com ens comuniquem i interactuem els uns amb els altres.
El 5G és la cinquena generació de connectivitat mòbil. Fa una mica més de 3 anys el LTE, o el que coneixem com a connexió 4G, arribava per revolucionar els smartphones i la velocitat de connexió, per la qual cosa ja no ens sona tan rar el concepte. Tot i així, el que vam viure llavors sembla que no serà res en comparació de les possibilitats que porta sota el braç aquesta nova generació de connectivitat sense fil, construïda sobre els fonaments de l’anterior.
Per entendre-ho millor només fa falta veure aquesta comparativa de dades: la velocitat mitjana del 4G LTE que gaudim actualment a Espanya amb els nostres telèfons intel·ligents, per exemple, és d’uns 21 Mbps, per la qual cosa podem escoltar cançons en streaming sense talls o navegar per internet amb una velocitat prou correcte. Doncs bé, la velocitat del 5G aconseguirà connexions superiors als 10 Gbps, és a dir, entre 100 i 1.000 vegades més ràpida, i podrem descarregar-nos, per exemple, una pel·lícula HD en 10 segons.
A aquesta velocitat se li uneix l’enorme capacitat de transmissió de dades, 10 Tbps per Km², i una densitat d’1 milió de nodes per Km². A més, s’espera que la latència en les connexions passi dels 50 mil·lisegons a 1 mil·lisegon. És a dir, 5G suposarà la reducció del retard en les comunicacions, l’augment del cabal de transferència de la informació, millora de la cobertura, i la possibilitat que milions de dispositius estiguin connectats alhora. Precisament, aquest és un dels punts clau que vaticina per què la connexió 5G anirà molt més allà dels smartphones.
5G serà clau perquè milions de dispositius puguin estar connectats alhora en àrees de gran densitat de població. A més, permetrà que molts d’aquests dispositius es parlin entre si, com el smartphone amb la porta del garatge de la meva casa, o la cafetera amb el meu despertador llista per trobar-me el cafè recentment fet. Però hi ha molt més. Amb 5G les connexions Car2Car podrien ser cada vegada més eficients i segures, per la qual cosa l’enviament d’informació d’uns cotxes a uns altres sobre l’estat del tràfic o sobre accidents es podria produir en temps real. El mateix passa amb la realitat virtual 360°, que probablement aprofitarà la reducció de la latència i la capacitat de transmissió d’informació per crear veritables entorns virtuals.
Vodafone i Huawei han completat una fita en la indústria: la primera trucada del món amb tecnologia 5G. I Barcelona ha estat protagonista, doncs la trucada s’ha celebrat entre Castelldefels i Madrid. La disponibilitat dels routers està prevista a partir del segon trimestre del 2019, mentre que els terminals arribarien en el segon semestre del 2019.