Com em poso un salari si no sé com m’anirà l’empresa? T’has d’imposar com a obligatori fixar-te un sou. Una altra cosa és que ho cobris. Perquè pots posar-te un sou, no pagar-t’ho, deixar-ho com a deute de la societat enfront del soci-treballador i quan hi hagi diners, fer comptes. Però, quins criteris segueixes per fixar-te aquest sou?
El primer consell és: posa’t un salari d’empresari, no un salari d’accionista.
El sou s’ha de fixar en funció del que s’estigui pagant al mercat per a les responsabilitats que tinguis a l’empresa (quines són les meves tasques i quant es paga per elles); el sector en el qual et moguis (existeixen diferències entre, per exemple, els sous en el sector de l’advocacia i els de la construcció o la lampisteria) i, finalment, la grandària, l’antiguitat i l’experiència de l’empresa (és a dir, circumstàncies més particulars del negoci).
Com determinar si és de mercat?
- La retribució que el conveni col·lectiu del sector i àmbit geogràfic estableix per a la categoria i funció que exerceixes.
- Busca ofertes d’ocupació per a categories i funcions similars.
- Hi ha empreses de recursos humans que realitzen informes periòdics i que podrien ser vàlids. El problema d’aquests estudis és que no són gratuïts.
- Si l’activitat es pot calcular per mòduls de l’IRPF, pots fer un càlcul similar i el rendiment que s’obtingui hauria de ser igualment vàlid.
Tingues present la fiscalitat futura
Has d’analitzar quina fórmula és més rendible fiscalment per a la teva empresa.
- Si el compte de resultats és bo, l’empresa pot retribuir a l’emprenedor via salari o, fins i tot, a final d’any, via retribució excepcional, en lloc de fer-ho a través dels beneficis o dividends. Si cobra via beneficis té una doble fiscalitat: la que paga l’empresa (amb l’Impost de Societats) i la que paga per la renda del propi emprenedor (IRPF). És una qüestió de sumes i restes: el més rendible fiscalment és sumar a la retribució i restar als beneficis. Els impostos que pagues per la retribució són menors que pels quals pagues pels beneficis. No només pots posar-te un sou perquè els nombres són positius, sinó que fiscalment has de posar-t’ho perquè pagues menys fiscalitat.
- Si al final d’any els resultats no són bons i existeixen problemes de liquiditat, retalles despeses del sou, perquè òbviament afecta als costos i a la viabilitat de l’empresa. I aquí també pots ‘jugar’ amb el sou que es converteix en un element variable. “L’emprenedor pot decidir, per exemple, que cobri la seva secretària o un proveïdor en lloc d’ell. Se sacrifica. Perquè quan l’emprenedor està sacrificant-se per l’empresa ha d’estar disposat a arribar al sacrifici del salari”, afegeix Fernando Alfaro, del Centre d’Iniciatives Emprenedores de la Universitat Autònoma de Madrid. Aquesta situació sol donar-se en els inicis d’una empresa, en la qual l’emprenedor sol compaginar el seu propi negoci amb un treball per compte d’altri (pel qual es cobra un salari). Però es tracta d’un escenari a curt termini. Si al final la teva empresa no pot donar-te un salari, dedica’t a una altra cosa.
- Si l’empresa rutlla molt bé… I quan arribi un punt en el qual els beneficis siguin cada vegada majors, llavors serà el moment de cobrar beneficis (i pagar l’Impost de Societats). Aquest moment es donarà perquè es decideix que fiscalment serà més rendible que la societat tingui beneficis.
El més habitual: fix més variable
El més normal és que un sou variable es doni més en la fase de supervivència i arrencada del negoci, fins que l’empresa acabi de “madurar”. Llavors el convenient és tenir un fix, que es pot complementar amb un bonus o retribucions per consecució de beneficis.
Per exemple, es pot establir que si s’incrementa la facturació en un percentatge o s’arriba a tants euros de facturació, es podrà rebre entre un 5 i un 25% d’aquests beneficis. El marge és molt ampli per després decidir quina retribució és fiscalment la que més t’interessa.
Val, si som diversos socis tots hem de cobrar igual?
Quan l’emprenedor no està sol, els sous han d’estar fixats en funció de les responsabilitats i de la posició dels socis. És a dir, han de fixar-se en la seva condició de “assalariats”, mentre compleixen una funció en l’empresa. Si un és director general i un altre director administratiu, no haurien de tenir el mateix sou perquè les responsabilitats són diferents, fins i tot davant la Llei.
No obstant això, molts emprenedors i socis, amb tal de tenir pau en situacions professionals, estan disposats a assumir una equitat en les retribucions.
La pregunta del milió és si tots els socis estan contents amb aquest criteri. Si tots tenen una responsabilitat equiparable, no hi ha cap problema. Ara, si algun pensa que fa més que els altres, aquí pot haver-hi un germen de problemes.
Els sous iguals entre socis se solen donar més en empreses familiars. O en empreses en les quals existeix una important complementarietat de rols entre els socis (producció, comercial, administració).
Basat en un article de Rafa Galán publicat a Emprendedores
http://www.emprendedores.es/gestion/elon-musk-tesla-sueldo