El Tribunal Suprem dóna per tancada la confusió que va crear una sentència seva que va encarir l’acomiadament en contra del que dicta la reforma laboral aprovada pel Govern al 2012. En dos sentències que unifiquen doctrina, l’Alt Tribunal abarateix notablement l’acomiadament i torna a cenyir-se a la reforma.
La sentència del 29 de setembre de 2014, que ara queda anul·lada, va establir que els acomiadaments de treballadors amb antiguitat anterior a l’entrada en vigor de la reforma laboral del 2012, podien seguir acumulant indemnització després d’aquesta data encara que haguessin superat el límit de dos anys que fixa la pròpia reforma laboral.
Aquesta sentència ha causat preocupació a les empreses, i els jutges ja l’estan aplicant. Així ho estan dictant els Tribunals Superiors de Justícia de Madrid, Cantàbria i Castella i Lleó en diverses sentències, que entenen que els acomiadaments de treballadors amb antiguitat anterior a l’entrada en vigor de la reforma laboral podran rebre indemnitzacions de fins a tres anys i mig.
La reforma laboral, doncs, el que estableix és que la indemnització màxima de l’acomiadament improcedent serà de dos anys, a raó de 45 dies de salari per any de servei, amb un límit de 42 mesos per al període anterior al 12 de febrer del 2012 i de 33 dies de salari per any de servei després.
Les sentències aclareixen, en línia amb la reforma laboral, que quan un treballador hagi superat els 720 dies màxims de la reforma el 12 de febrer de 2012, ja no podrà generar més indemnització a partir d’aquesta data.