Per si encara no ho sabien, la creativitat dels hackers cada vegada és més alta. Per això qui ha d’anar més en peu de plom són les empreses, els blancs perfectes dels ciberdelinqüents. Fa només uns dies van sortir a la llum una sèrie de vulnerabilitats en les xarxes wifi conegudes com a KRACK, sigles en anglès de reinstal·lació de la clau.
El protocol de seguretat WPA2, utilitzat per protegir la gran majoria de connexions sense fils, havia estat “krackejat”, comprometent la seguretat del tràfic de xarxa wifi i exposant la informació personal de milions d’usuaris.
La feblesa, identificada per l’investigador Mathy Vanhoef, podria afectar el 41% dels dispositius que funcionen amb un sistema operatiu Android, com apunten des de McAfee.
Amb la irrupció d’aquestes noves amenaces, els ciberdelinqüents podrien aprofitar les vulnerabilitats a la seguretat de les xarxes sense fils per interceptar credencials d’accés, dades sobre targetes de crèdit, correus electrònics o informació personal.
El més greu d’aquesta situació, tal com apunta McAfee és que també podrien injectar ransomware -malware que xifra els equips i demana un rescat- o un altre contingut maliciós en un lloc web, la qual cosa significa que fins i tot un web de confiança podria estar oferint un enllaç o anunci que realment condueix a un programa o un altre contingut maliciós.
Amb aquesta amenaça la informació de targetes de crèdit, correus electrònics i informació personal. Però, com poden els usuaris protegir-se d’aquests atacs i connectar-se a la xarxa de forma segura?
Des de McAfee aconsellen als usuaris mantenir oculta la seva adreça IP mentre es connecten a xarxes Wi-Fi públiques o obertes, atès que això permetrà que tant la seva ubicació com la seva informació (dades bancàries, contrasenyes, credencials, etc.) romanguin segures.
La companyia també subratlla la importància d’actualitzar els dispositius. Els usuaris han d’assegurar-se d’instal·lar actualitzacions de seguretat en els seus dispositius. D’aquesta forma, poden evitar, en la mesura del possible, qualsevol vulnerabilitat en els sistemes.
Actualitzar el firmware del router. L’encaminador és l’element més important per protegir la xarxa sense fil. No obstant això, aquesta actualització depèn, en gran mesura, de la rapidesa amb què els fabricants de dispositius i els desenvolupadors de programari generin una solució. Per tant, des de McAfee posen l’accent afirmant que és recomanable consultar el lloc web del fabricant del dispositiu corresponent per conèixer els detalls i l’estat del pegat per protegir-se d’un “kraqueig” de l’aparell.
També convé utilitzar xarxes VPN. Si l’usuari necessita connectar-se a una xarxa pública, pot usar una xarxa privada virtual (VPN). Una VPN mantindrà la informació privada i s’assegurarà que les dades vagin directament des del dispositiu fins a on aquest es connecti.
Finalment, els usuaris no han d’oblidar-se de protegir la seva llar connectada. Existeixen multitud de programes de protecció per a tots els dispositius connectats a Internet de la xarxa domèstica, inclosos els dispositius IoT (Internet de les Coses), que prevenen d’una àmplia varietat d’amenaces emergents com ara virus, malware i phishing.
Basat en un article publicat a Europa Press