[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://www.lladogrup.com/wp-content/uploads/2018_Espai114_Paul_1000x667px.jpg’ attachment=’9399′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_one_full]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Start-up és el terme que s’utilitza per designar una empresa de nova creació que utilitza la tecnologia per cobrir una necessitat de la societat. Aquestes noves empreses han cobrat una importància transcendental, ja que gràcies a elles, hem estat capaces de transformar la manera en què vivim i fem negocis. Grans exemples de start-ups són Glovo o Uber.
Avui en Espai 114 tenim el plaer d’entrevistar al creador de Affluences, Paul Bouzol, fundador i CEO de l’aplicació de gestió de cues i disponibilitat d’institucions (biblioteques, museus, etc) d’Espanya i Europa. Affluences és client d’Espai 114, i avui el tenim amb nosaltres per parlar sobre la seva aplicació i el que comporta crear una start-up.
Bon dia Paul. Podries explicar-nos com funciona exactament i quines funcionalitats té l’app?
Bon dia. La nostra aplicació, Affluences, permet als usuaris obtenir informació sobre l’índex d’ocupació, el temps d’espera, els horaris i altres característiques d’institucions públiques. Aquestes poden estar obertes a tothom o només a un públic determinat (biblioteques municipals i universitàries, museus, administracions, piscines, restaurants universitaris).
Les institucions aporten elles mateixes la informació que apareix en l’aplicació mòbil des d’un portal administratiu i tenen la possibilitat de modificar-la en qualsevol moment.
Per mesurar l’índex d’ocupació, podem interconnectar-nos en sistemes ja existents en les institucions o utilitzar els nostres propis comptadors.
Com va aparèixer la idea?
Se’ns va ocórrer quan érem estudiants i teníem dificultats per trobar seients a les nostres biblioteques universitàries i tampoc sabíem molt bé quines biblioteques municipals més properes hi havia. Primer vam crear la solució per a nosaltres mateixos, i després ens vam adonar que podia ser útil per a altres visitants i institucions.
Com és el procés de crear una nova empresa des de 0? Quins problemes us heu trobat?
La primera etapa consisteix en redactar i registrar els “estatuts” de l’empresa. La principal dificultat va ser la complexitat dels termes que s’utilitzen i que aquests són difícils de canviar en un futur. Així, creiem que és millor fer-se acompanyar per professionals especialitzats, encara que solen tenir honoraris elevats.
Com vau obtenir el finançament per començar a programar l’aplicació i promocionar-la?
De moment (d’aquí a una mica celebrarem 4 anys d’existència) sempre hem funcionat amb fons propis gràcies a les institucions presents en l’App (més de 300 institucions actualment).
Quina fase del desenvolupament de l’aplicació i de l’empresa va ser més complicada? Com ho vau solucionar?
La fase més complicada va ser la inicial, per la falta de recursos financers abans dels primers contractes.
Ho hem solucionat gràcies a la flexibilitat que ofereix el fet de treballar en una start-up. Hem mostrat als nostres primers interlocutors que podíem adaptar-nos a les seves problemàtiques i hem esperat a conèixer bé les seves necessitats abans d’invertir recursos propis per crear noves solucions.
En quins països esteu presents?
De moment tenim contractes amb institucions a França, Bèlgica, Suïssa, Luxemburg i Espanya. Així mateix, estem en contacte amb institucions d’Alemanya, Anglaterra i Itàlia.
Quants usuaris de l’App teniu?
Actualment, tenim més de 300.000 usuaris actius i estem en més de 10 milions de consultes en l’App des de la seva creació en 2014. També, com a reflex de la qualitat de la nostra app, els usuaris ens posen una qualificació de 4.5/5.
Quin és el vostre següent pas?
Geogràficament, seguir creixent a Europa i més enllà. Estratègicament, volem desenvolupar-nos en nous sectors, implementant la nostra app en més serveis públics (transport, espai públic, etc).
Quin és el procés per obrir el vostre servei a un altre país? Amb qui contacteu primer?
El primer procés és el reclutament d’un Partnership Developer que ja tingui experiència al nou país.
Llavors, si una institució del nou país ja ens ha contactat, òbviament comencem amb aquesta institució. Si no és el cas, contactem amb unes 5 institucions (sempre comencem amb les biblioteques) de la ciutat on està situat el Partnership Developer. Això ens permet tenir una visió més concreta de les problemàtiques que poden tenir les institucions d’aquest nou país.
Una vegada creiem tenir suficientment informació, comencem a contactar amb més institucions. Primer a la ciutat del PartnershipDeveloper i després més enllà.
Què li diríeu a algú que va a crear la seva nova empresa? Algun consell?
Triar bé el seu gabinet comptable des del primer moment: té un cost important al principi, però és imprescindible per evitar perdre molt temps i energia amb temes comptables i administratius (impostos, assegurances, pagaments, etc).
Preferiblement no fer-ho sol. Sempre va bé crear una nova empresa amb companys per ser més forts i tenir més recolzament en els moments inicials.
I apassionar-se pel món en el qual viuen els socis o clients amb qui has de tractar.
Quins problemes solen tenir les start-up que no han funcionat?
Un dels problemes que ha fet fallar moltes start-up, és el retard de pagament de grans empreses i institucions. Conseqüentment, fa falta anticipar aquests retards en la teva gestió dels costos.
Un altre problema pot ser la falta de recursos financers durant els primers mesos. Per això fa falta trobar un “business model” que et permeti generar recursos ràpidament per poder seguir innovant i desenvolupant.
Ha aparegut competència que ofereixi el mateix servei que vosaltres?
Existeixen altres solucions que permeten mesurar la freqüència, però no estan relacionades a una altra App que no sigui Affluences. Així, estem acostumats a treballar amb altres sistemes aliens i no els considerem competidors reals.
També existeixen aplicacions mòbils pròpies de les institucions, però això no els impedeix aparèixer també en Affluences.
Moltes vegades els usuaris veuen complementarietat en l’app Affluences i l’aplicació de la seva institució, cadascuna donant més visibilitat a l’altra.
Heu pensat en la idea d’expandir el vostre servei a altres establiments controlats per empreses privades? Creieu que hi ha mercat per a vosaltres en aquest sector?
De moment ens focalitzem en el sector públic o semipúblic (com algunes universitats i escoles de comerç per exemple).
Però si veiem que poder aparèixer en institucions privades (com a restaurants per exemple) en l’app pot ser útil pels usuaris, és un tema que podríem desenvolupar.
Moltes Gràcies Paul Bouzol pel teu temps dedicat a aquesta entrevista. I us desitgem molt d’èxit.
Equip ESPAI 114
C/Francesc Layret 114, 08911, Badalona
934646210 – info@espai114.com
[/av_textblock]