Al desembre va aparèixer al blog del lloc web de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, el text que reproduïm a continuació.
Quan diu “sopars nadalencs”, es pot fer extensiu a qualsevol reunió, acte, celebració… Cal destacar el tema de la “reputació digital“, la “configuració de la privacitat” i “sol·licitar l’eliminació de fotos i/o vídeos“.
El text complet era el següent:
És temps de planificar els sopars nadalencs amb els companys de treball. Aquests sopar en els quals és previsible que es realitzin desenes i fins i tot centenars de fotografies, en diferents moments del sopar i després d’ell. És més que probable que a l’instant o en uns pocs dies part d’aquelles imatges acabin en una xarxa social. Tots hem llegit notícies en les quals una persona perd el seu treball o comença a patir assetjament a partir de les fotografies publicades per ells mateixos o per tercers. Encara que es tracti de casos aïllats, sempre s’ha de tenir en compte que un contingut publicat en una xarxa social pot difondre més enllà del que inicialment està previst, fins i tot quan es té el perfil configurat perquè només els amics puguin veure allò que es publica. En aquest cas, fotografies o vídeos que durant aquell sopar de nadal i en els dies posteriors puguin ser graciosos però que potser passat un temps no ho són tant. Aquests continguts contribueixen a alimentar una reputació digital que pot arribar a tenir més pes que la reputació offline.
La difusió d’imatges o vídeos publicats a Internet sense el consentiment de les persones que apareixen en elles és un tema que es planteja amb freqüència davant l’Agència. Si ets el que puja les fotografies o vídeos a la xarxa social després de la festa, t’has plantejat si totes les persones que apareixen volen que es publiqui la seva imatge? Alguna de les fotografies, que a priori, són divertides, pot afectar a la seva reputació digital? Qui pot accedir a allò que publiques en el teu perfil? [aquí pots veure com configurar les opcions de privacitat de les xarxes socials més populars].
Si tens intenció de penjar imatges d’una altra persona a una xarxa social, és important que t’asseguris en primer lloc que aquella persona està d’acord.
Per altra banda, si algú publica una imatge teva a una xarxa social i no vols que estigui allà, en funció de la teva relació amb ella pots sol·licitar que l’elimini. Si la persona no et fa cas, sol·licita a la xarxa social que elimini aquell contingut. En aquesta secció t’expliquem pas a pas que has de fer per sol·licitar l’eliminació d’aquestes fotografies o vídeos, amb enllaços a com exercir el teu dret de cancel·lació davant alguns dels serveis d’Internet més populars.
Per últim, si la xarxa social no et respon en un termini màxim de deu dies des que reps la petició o consideres que la resposta que t’ofereixen no és adequada, pots presentar una reclamació davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades exposant els detalls del teu cas. Perquè la AEPD pugui ajudar-te, és imprescindible que la teva reclamació estigui acompanyada per una documentació que permeti acreditar que ja vas sol·licitar l’eliminació del contingut.
En qualsevol cas, abans de pujar una fotografia o vídeo a una xarxa social has de ser conscient que la informació que comparteixes en una xarxa pot ser vista per terceres persones, fins i tot sense que tu ho sàpigues. Les persones que tenen accés a la teva informació escullen al seu torn qui pot tenir accés al teu perfil: amics, amics d’amics o tot el món. Per tant, encara que sembli que tens el control amb qui comparteixes la informació que publiques, sempre pot haver-hi una pèrdua de control.