Actualment existeixen diverses modalitats de Crowdfunding (o micromecenatge) i és bàsicament un sistema de portar a terme projectes empresarials i una manera de finançar-los.
Una primera alternativa és el “Crowdfunding d’inversió”, reservat a les societats (SA i SL). En ella, els inversors captats a través de la plataforma Crowdfunding, adquireixen participacions a l’empresa i si la societat s’ha constituït els últims tres anys, les seves aportacions poden gaudir d’una deducció en l’IRPF del 20%, sent la inversió màxima anual per a l’inversor amb dret a deducció de 50.000 euros.
Altra alternativa és el “Crowdfunding de préstec”, en el que s’efectua un préstec a la societat a canvi d’un interès, el qual és una despesa deduïble per a la societat que paga i la persona física que presta tributa pels interessos a la base de l’estalvi.
Hi ha altra alternativa de finançament que consisteix en el “Crowdfunding de recompensa”, en la que l’inversor fa una aportació en metàl·lic i, a canvi, l’empresa es compromet a lliurar-li un bé o un servei (generalment, els productes o serveis que comercialitzarà).
En aquest supòsit el pagament en metàl·lic, s’haurà d’emetre una factura i repercutir l’IVA corresponent, ingressant-lo a Hisenda i l’empresa que rep el metàl·lic haurà de computar l’ingrés corresponent.
L’última modalitat és el “Crowdfunding sense recompensa”, en la que l’empresa rep un donatiu i haurà de tributar per l’ingrés en l’Impost de Societats.