La majoria de nosaltres hem vist córrer per les xarxes socials fotografies i vídeos divertits de nounats, que han generat gran difusió.
Aquesta tendència és una nova afició per compartir moments de la vida dels fills a Facebook o Twitter, fins i tot ja ha estat anomenat el fenomen “sharenting” que prové de share (compartir) i parenting (criança).
Segons l’Associació d’Internautes, encara que molts dels pares ho fan amb bona intenció, no són conscients que, un abús d’això, els pot comportar males conseqüències per al menor.
Per a aquells pares que acostumen a omplir les xarxes socials amb aquestes fotografies, l’Associació comenta que el respecte a la intimitat és una de les normes més importants a seguir quan es publiquen aquestes imatges o vídeos en internet.
Els pares, primer de tot, haurien de pensar si els seus propis fills, potser, no vulguin veure, ja sigui ara o en un futur, com s’ha publicat contingut sobre ells, que encara que a alguns els pugui semblar divertit, potser no són adequats compartir-los fora del cercle familiar i amics propers.
Els pares mai han de compartir fotografies de nens nus, ja sigui a la platja o a la piscina, de cap manera. Encara que puguin ser moments molt tendres per als pares, no han d’arribar a traspassar la barrera d’internet, ja que poden caure en mans de xarxes d’intercanvi de pornografia infantil.
Controlar la propagació
No compartir imatges diàriament és un dels consells més importants. Cada cop que vagin a publicar una fotografia, haurien de fer-se la següent pregunta: “de debò això resulta interessant per a la major part dels meus contactes?”. D’aquesta manera, és probable que limitin de forma notable les fotografies que comparteixen.
Una altra cosa que poden fer és ajustar la privadesa dels perfils en els quals van a compartir les fotografies. D’aquesta forma, poden reduir les persones que veuran les imatges a aquelles en les que tinguin més confiança.
Si el que busquen és compartir-ho al seu cercle més proper, és més recomanable utilitzar el correu electrònic i oblidar publicar el contingut en xarxes socials.
Mínimes dades possibles
Mai han de detallar dades concretes del lloc o l’hora de la fotografia. D’aquesta forma, no difondran les rutines dels seus fills ni els seus horaris habituals. L’Associació recomana que no es vegin dades que es puguin rastrejar, com per exemple, el nom del carrer, del col·legi, la matrícula del cotxe, etc.
A més, una de les coses que tampoc han de fer és etiquetar als menors amb els seus noms i cognoms. D’aquesta forma eviten que les imatges siguin indexades en els cercadors i que qualsevol pugui associar les cares amb la seva identitat real.
Cura amb els altres nens
De tant en tant, molts pares comparteixen fotografies dels seus fills en les quals surten acompanyats d’altres amics, ja sigui perquè estan en un aniversari o en qualsevol tipus d’esdeveniment. En aquest cas, els pares haurien de preguntar als pares d’aquests altres nens si estan d’acord a difondre aquestes fotografies a les xarxes.
Però aquesta norma també cal seguir-la dins de casa, és a dir, tots dos progenitors han d’estar d’acord a pujar les fotografies dels seus fills.