Emprenedors, inversors i grans corporacions viuen a Shenzen. La ciutat ha estat batejada, per alguns mitjans de comunicació, com la Silicon Valley asiàtica. Fa quasi quaranta anys va ser declarada com a zona econòmica especial. Des d’aleshores, la inversió de capital que ha rebut no ha deixat de créixer.
Es pot comparar amb Palo Alto? Per Josep Maria Cervera, professor del Màster Universitari en Negocis Internacionals de la UPF Barcelona School of Management, replicar el model de Silicon Valley és “molt complicat”.
“Primer perquè es van donar unes característiques geopolítiques concretes que van fer que immigrants de molts països anessin cap a Califòrnia. Era gent amb capacitat d’inversió. Moltes empreses de tecnologia i innovació que apareixien tenien capital no americà, o al menys exogen de segona generació”, diu Cervera, que afegeix que aquell model es va voler aplicar a altres regions del món, però no precisament a Shenzen.
Segons el professors, a Califòrnia el model que funciona és el de la “educació i la universitat de primer nivell, amb un nivell de vida que es ven com atractiu i segur, en el que conflueixen diferents pols de creativitat tecnològica. Si això s’afegeix als nous models d’inversió i ‘business angels’”, surt el resultat.
“A Shenzen li falten ingredients per tot això”, i apunta que una de les diferències principals és que es tracte d’una zona “totalment dirigida” pel govern. Si ha passat de ser un “poble de pescador a tenir 6.000 companyies tecnològiques”, entre elles algunes tant potents com Huawei, ha sigut en opinió de Cervera gràcies a haver sigut declarada zona econòmica especial.
Detalla que el seu creixement és avui del 8,9%, i que ha estat identificat com un dels motors econòmics del país. “Tiren molt perquè tenen avantatges fiscals molt importants. El que han fet és atraure el propi capital xinès”. Sobretot en hardware com la creació de bateries. “Això és una lluita pel nostre present, perquè tots estem utilitzant aquestes bateries, i una lluita per guanyar una quota de futur, amb la inversió i la capacitat d’atracció d’altres grans companyies”.
“Promouen la inversió estrangera, però no de qualsevol tipus”, assegura l’expert, que sosté que de tot el que sigui manufacturat “no vol saber res. El que volen és el desenvolupament de patents”, i el treball de doctorats i investigadors, que el podran realitzar en condicions avantatjoses.
“Donen cinc anys de vacances fiscals, sense pagar impostos, i si es decideix contractar personal local, l’Estat els paga el sou, de manera que inverteix en el negoci a fons perdut”, postil·la. Cervera explica que el 3 de novembre una delegació de Shenzen que està girant per Europa farà parada a Barcelona: “Serà interessant veure quin pla porten”, finalitza.
Font:
http://www.lavanguardia.com/economia/management/20161024/411260929945/shenzen-nuevo-silicon-valley.html