Els efectes nocius de la contaminació sobre el nostre cervell són cada vegada més quantiosos.
Per primera vegada, un equip de científics ha detectat en el teixit cerebral humà, grans quantitats de nanopartícules magnètiques, que es troben freqüentment en l’aire contaminat de les grans ciutats com Tòquio, Bombai o Ciutat de Mèxic, d’on procedien alguns dels participants en l’estudi.
Petites partícules d’òxid de ferro, conegut com a magnetita, són tòxiques, i s’ha suggerit que podrien exercir un paper important en l’aparició de la malaltia d’Alzheimer.
Per a la seva recerca, l’equip de científics de la Universitat de Lancaster (Regne Unit), va recollir mostres de teixit cerebral de 37 persones mortes d’entre 3 i 92 anys, que havien viscut tant a Manchester (Regne Unit) com a Ciutat de Mèxic (Mèxic). Els resultats de l’examen d’aquestes mostres de teixit cerebral van revelar que a pesar que la magnetita es produeix naturalment en el cervell, la majoria de les partícules presents eren esfèriques, amb diàmetres de fins a 150 nm.
Per cada partícula natural de magnetita, van trobar 100 partícules esfèriques (pròpies de centrals elèctriques). Les partícules esfèriques solen anar acompanyades de nanopartícules d’altres metalls de transició, com el cobalt, el platí o el níquel.
Aquestes partícules tòxiques alteren les funcions cel•lulars normals en el cervell, causant estrès oxidatiu i creant radicals lliures inestables. Encara que no s’ha establert cap relació clara entre la magnetita i l’Alzheimer, estudis previs han trobat una correlació entre les altes quantitats d’aquest compost i la malaltia en el cervell de pacients amb Alzheimer. “És massa aviat per concloure que aquesta troballa pot tenir un paper causal en la malaltia d’Alzheimer o qualsevol altra malaltia cerebral”, expliquen els autors.
L’estudi ha estat publicat en la revista The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Fuente: www.muyinteresante.com