Abans de definir algunes recomanacions que ajudin a combatre l’estrès és important saber que també es poden desenvolupar una sèrie d’estratègies per prevenir-ho:
- Identificar les situacions que resulten estressants i evitar-les.
- Ser conscients de les pròpies limitacions i no assumir responsabilitats que no s’està segur de poder complir.
- Establir un criteri de prioritats a l’hora d’afrontar les obligacions i els reptes que li esperen a un.
- Si es decideix realitzar canvis importants en l’estil de vida, com canviar de treball o de casa, hauran de planificar-se amb detall i amb antelació suficient.
- Mantenir una actitud positiva davant la vida.
- Desenvolupar una comunicació fluïda amb els altres i compartir idees, inquietuds, desitjos, projectes, etc.
- Dormir el temps necessari per descansar. Ni més, ni menys (entre sis i vuit hores diàries).
- Fer exercici regularment.
- Seguir una dieta equilibrada.
Combatre l’estrès
A l’hora d’afrontar l’estrès, el consell més important que es pot oferir és el de saber parar per relaxar-se, reflexionar sobre les causes d’aquesta situació d’estrès i asserenar-se per prendre decisions o canviar actituds que permetin reduir l’impacte de l’estrès.
En definitiva, es tracta d’aprendre a crear una espècie de bombolla en la qual allunyar-se per uns moments de l’activitat o la situació que produeix l’estat d’estrès. I hi ha moltes maneres de poder fer-ho:
- Gaudir de les coses i els moments bons que ofereix la vida: sortir amb els amics, fer una passejada, un viatge de finalització de setmana, anar al cinema o al teatre… Són moltes les activitats que permeten trencar amb la situació d’estrès i, per tant, allunyar-se d’ell.
- Fer exercici físic: l’activitat física ajuda a alliberar la tensió i a cremar l’energia generada per l’augment d’adrenalina, noradrenalina i cortisol que es genera amb l’estrès. En finalitzar, s’obtindrà un estat de relaxació que allunyarà les preocupacions.
- Evitar les begudes excitants: eleven la tensió nerviosa i per tant l’estrès.
- Menjar de manera saludable: els menjars lleugers i sans afavoreixen la reducció de l’estrès. Cal menjar sense presses, mastegant lentament i evitant menjars copiosos, de difícil digestió i especiades.
- Un bany calent: permet relaxar-se i ajuda a eliminar la tensió muscular.
- Evitar aïllar-se: quan s’està sol es tendeix a seguir analitzant els detalls de la situació que produeix l’estrès, la qual cosa no fa sinó augmentar-ho.
- Canviar les rutines: en moments d’estrès el millor és canviar les rutines habituals i ajuden a desconnectar, com es diu col·loquialment.
- Delegar: això és important especialment quan les situacions d’estrès es produeixen en l’àmbit de treball. Cal aprendre a treballar en equip i a delegar en altres companys. No es pot controlar absolutament tot o assumir només tota la càrrega de treball. Una bona organització és també indispensable.
- Riure: el riure és una excel·lent teràpia enfront de l’estrès.
- Establir prioritats: cal aprendre a prioritzar, relegant a l’últim lloc aquelles coses que estressen, atès que s’han identificat com a “tòxiques”.
- Descansar suficientment: el somni sempre és reparador quan una persona s’enfronta a una situació d’estrès, per la qual cosa és necessari mantenir una adequada higiene del somni, sopant una hora abans d’anar-se a dormir, mantenint les condicions de foscor i temperatura adequades a l’habitació i no realitzant cap altra activitat en el llit, com llegir o veure la televisió.
Es podria seguir enumerant actituds, activitats o mesures que ajudin a afrontar i reduir l’estrès. Poden ser innombrables. El més important, en tot cas, és no permetre que sigui l’estrès el que marqui la pauta en la pròpia vida.