L’adopció, per part del sistema financer andorrà, de la llei de Cooperació Internacional de Lluita contra el Blanqueig de Capitals, comportarà, entre d’altres, canvis importants en l’operativa d’ingrés i retirada de fons superiors als 10.000 euros. Aquestes operacions requereixen ja, des l’1 de gener del 2016, que siguin declarades en la duana andorrana mitjançant un formulari de declaració de transport transfronterer, del qual hauran de conservar-ne una còpia.
Aquesta operativa va ser publicada el passat dia 3 de desembre a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, un organisme independent del govern del Principat. Així mateix, països com Suïssa ja utilitzen aquest procediment, que és considerat pel sector financer andorrà com un pas més en la “normalització”.
D’altra banda, el sistema financer es recupera també lentament de la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA) el passat mes de març per la seva relació amb operacions de blanqueig de diners i a instàncies del Tresor dels Estats Units. L’operativa de fons en la BPA segueix restringida a operacions per un màxim de 2.500 euros setmanals. I a més, el banc andorrà Andbank, el segon banc del Principat per volum d’actius, està començant també a limitar les sortides d’efectiu de la seva caixa.
Tot i que no es pot parlar de ‘corralito’, perquè la restricció s’aplica sota tecnicismes, aquesta operativa denota la tensió que està patint aquest tipus de banca arran de la crisi de BPA.